اظهارنظر همایون اسعدیان درباره جنبش می تو در ایران
همایون اسعدیان نسبت به جنبش می تو در سینمای ایران واکنش نشان داد.

همایون اسعدیان کارگردان و تهیهکننده مطرح سینمای ایران در گفتوگو با روزنامه اعتماد درباره جنبش می تو میگوید: در دادگاه هم قبل اثبات جرم نام متهم را نمیگویند.
سینماپلاک؛ همایون اسعدیان تهیهکننده و یکی از نویسندگان سریال «خسوف» نسبت به جنبش می تو و شرایطی که در سینمای ایران به وجود آورده و شرایط امروز جامعه واکنش نشان داد. بخشهایی از صحبتهای همایون اسعدیان را در ادامه بخوانید:
*متاسفانه ما در شرايطی زندگی میكنيم كه روز به روز ارزشهای اخلاقی سقوط میكند. هر قدر ريا و تزوير و تظاهر مذهبي بالا ميرود، ريزش اخلاقيات و فضايل انساني هم كه هميشه شعارش را ميداديم، بيشتر ميشود. اينها با هم نسبت عكس دارند. به اعتقاد من، اين مربوط به كل جامعه ايران است.
*وقتي ميگويم نزول و سقوط اخلاقيات و از دست دادن چيزهايي كه براي ما ارزش بوده، اين فقط جنبههاي اقتصادي نيست. [گرچه] در جنبههاي اقتصادي فساد بدجور ريشه دوانده. رشوه گرفتن يك ارزش شده و ديگر قبحي ندارد. اگر قديم ميگفتيم آدم شريفي است كه رشوه نميگيرد، امروز ميگوييم طرف ببو است، بعد به كسي كه با زدوبند و حقهبازي به جايي ميرسد، ميگوييم باجربزه!
*خب، اين اتفاق كه فقط در عرصه اقتصاد نميافتد! در مناسبات اجتماعي ما هم هست. آدمها فقط به خودشان فكر ميكنند. صبح به صبح كه از خانه بيرون ميآيند فكر ميكنند زره آهنين بپوشند وارد اين شهر شلوغ بشوند و وارد اين جنگل شوند. بجنگند تا شب بتوانند قوت مختصري براي خانوادهشان ببرند. در اين جنگيدن قرار نيست من به كسي رحم كنم. قرار است كه تنه بزنم و جلو بروم و خودم را حفظ كنم. به قول معروف، گليم خودم را از آب بيرون بكشم. خب، اين فردگرايي به شدت گسترش پيدا ميكند. خود مسوولان همه ميدانند و آمارش هم هست.
*اين سقوط اخلاقي وقتي در عرصهها وجود دارد در مناسبات زنان و مردان يا مناسبات كاري زنان و مردان هم وجود دارد كه باز فقط مربوط به سينما نيست. اين موضوع را در كلان مملكت داريم. دختر جواني كه در فروشگاهي به عنوان فروشنده ميخواهد استخدام شود يا در مطب دكتر به عنوان منشي استخدام شود او شايد خيلي خوب اين نكات را درك ميكند كه اين ربطي به سينما ندارد.
*مگر ميشود كه در كل كشور و در تمام مناسبات اين ريزش وجود داشته باشد و سينما از اين قضيه مصون باشد؟ قطعا در سينما هم اين اتفاق افتاده همانطور كه در سينما صحبت از پولهاي كثيف يا بحثهاي اقتصادي مشكوك ميكنند . اين از كجا به سينما آمده؟ ازكل جامعه به سينما آمده.
*نكاتي كه دوستان و همكاران خانم در بيانيهشان مطرح كردند، از اين زاويه كاملا درست است و كسي با آن مخالفتي ندارد متاسفانه چيزي كه شايد ده يا بيست سال پيش به ندرت در سينما داشتيم يا بسيار كمياب بود الان وجود دارد. شايد تنها اختلافي كه بين ما وجود دارد، اين است كه من معتقد نيستم كه سيستماتيك است، چون وقتي ميگوييم سيستماتيك معنايي دارد ولي وقتي ميگوييم آدمها به صورت فردي ممكن است كاري كنند معناي ديگري دارد.
*نكته ديگر كه ممكن است با دوستان اختلاف داشته باشيم، اين است كه وقتي حركتي را شروع ميكنيم بايد تبعاتش را هم ببينيم، لزوما ممكن است آن حركت تا انتها آن مسيري را كه ميخواهيم پيش نرود، ممكن است جريانات ديگر وارد شوند و آن را دست خودشان بگيرند و به سمت و سوي ديگري ببرند.
*ما اين موارد را در خانه سينما داشتيم. در شوراي صيانت خانه سينما كه حداقل چهار سال خودم رييسش بودم چند پرونده از اين دست داشتيم كه مورد بررسي قرار گرفته اما بدون اينكه بخواهيم روي اين پروندهها هياهويي كنيم، آن كسي كه حكم محكوميتش صادر شده به صنف مربوطه اطلاع داده شده و شامل محروميتهاي صنفي هم شده. ميخواهم بگويم شوراي صيانت در خانه سينما وجود داشته برخلاف شوراي داوري. شوراي داوري به مسائل حقوقي بچهها رسيدگي ميكند. شوراي صيانت حافظ شأن و منزلت اهالي سينماست كه اين مورد هم جزو آن است.
*در اين شورا هم نمايندگان صنوف هستند كه خودشان افراد را انتخاب كردند به همراه رييس هياتمديره خانه سينما كه در اين شورا هستند.حالا ميشود آن شورا را تكميل و گسترش داد و اين بحثها را درون خانواده سينما حفظ كرد با حفظ حريم شخصي افراد و با حفظ حرمت افراد و به شدت هم با آن سخت برخورد كرد كه من به شخصه بسيار با آن موافقم. بر خلاف بسياري از دوستان كه ميگويند خيلي از دختران جوان خودشان پيشنهاد ميدهند، ولي من در آن مورد هم خودمان را مقصر ميدانم چون معتقدم خودمان شرايطي ايجاد كرديم كه يك دختر جوان فكر ميكند براي اينكه وارد كار شود بايد اينچنين پيشنهاداتي را بدهد. در آن مورد هم من مقصرم و نميتوانم بگويم او مقصر است. معتقدم ما مقصريم. ما هستيم كه اين شرايط را ايجاد كرديم. ما بايد شرايطي ايجاد كنيم كه او احساس كند كه اصلا نيازي به چنين باج دادني نيست . يا آن پسر جوان بازيگري كه ميآيد بداند كه نياز به باج دادن مالي نيست. در تمام اين موارد ما مقصريم و تقصير را گردن ديگري نيندازيم.
*اما با شيوه و مسيري كه ميرود به شخصه فكر ميكنم بهتر است اين مسير بيايد در خانه سينما تحت امر صيانت و با حضور دوستان و صنوف خانه سينما .
*قبل از اينكه بخواهيم اسامي آدمها را نام ببريم كه در جنبش «ميتو» اين اتفاق ميافتد كه من نميدانم در هيچ دادگاهي هم قبل از اينكه چيزي ثابت شود حق نداريم اسم آدمها آورده شود و دربارهشان صحبت كنيم . بياييم در خانه سينما و آنجا حلش كنيم و آنجا محكوميت و محدوديت بدهيم. هر چيزي كه بتواند فضاي ما را سالمتر كند را در خود خانه سينما انجام دهيم . خانه سينما خانه همه ماست. بايد حريم و محل امنيت ما باشد، چه مردان و چه زنان سينما. اگر جاهايي خدشه وارد ميشود بايد آنجا درستش كنيم نه اينكه بخواهيم از بيرون حركت كنيم. وقتي شما از بيرون حركت ميكنيد و به اين شكل درون ماجرا قرار ميگيريد يكي از تبعاتش اين است كه اين موضوع براي خود دوستان هم خوب نيست و جو بياعتمادي در جامعه نسبت به سينما به و جود ميآيد.
*اگر براي كار آقاي ميري يا سريال لحظه گرگ و ميش 3500 نفر دختر و پسر تست ميدهند لابد امنيتي احساس كردند كه آمدند تست دادند. اگر بخواهيم اين امنيت را با فضاسازي از بين ببريم لطمهاش را خودمان خواهيم خورد و همكاران زن ما كه در سينما با ما كار ميكنند و خانوادههايشان با آرامش اين موضوع را تحمل ميكنند كه در محيطي امن همسرشان، مادرشان و دخترشان مشغول به كار است.
*وقتي جو بياعتمادي لجامگسيخته را ايجاد كنيم، تبعاتش اين است كه آشفتگيهايي در سينماي ايران پيش ميآيد. همانطور كه گفتم حركت را ميتوانيم شروع كنيم ولي كاش يك مقداري به تبعات اين حركت و مسيري كه طي ميكند هم فكر كنيم كه خداي نكرده جريانهاي ديگر بر آن غالب شود و حركت را از مسير اصلي خارج كند شايد هدف اصلي كساني كه اين حركت را شروع كردند خودشان هم بگويند كه قرار نبود به اينجا برسد، قرار بود به جاي ديگري برسد.
*نكته مهم ديگر اينكه دنبال تب و تاب لحظهاي نباشيم. گاهي وقتها حركات داغي را شروع ميكنيم اما يك ماه بعد فراموش ميشود ولي به اعتقاد من كاري را شروع كنيم كه فراموش نشود و ماندگار باشد و نه اينكه بگويند جوي ايجاد كردند و يك ماه بعد هم همه يادشان رفت. ما در كشوري زندگي ميكنيم كه هيچ خبري بيشتر از دو، سه روز داغ نيست. يعني شما نگاه كنيد اوج داغي خبر خانواده آقاي قاليباف در تركيه با خبر آرد كه قرار است ده برابر شود تحتالشعاع قرار ميگيرد. مطمئن باشيد سه روز ديگر خبر ديگري ميآيد كه همه اين موضوعات يادمان ميرود.بنابراين كاري كنيم كه ماندگار باشد. مكانيسمي در خانه سينما ايجاد كنيم براي دوستاني كه الان كار ميكنند و دوستان جديدي كه ميخواهند وارد شوند فضاي امن ايجاد شود.
*من خيلي دوست دارم دوستاني كه فکر میکنند خانه سینما محافظهکار عمل کرده، بگويند دو مورد يا يك مورد شكايت بوده كه بهش رسيدگي نشده. يعني بگويند: «ببينيد برگه شكايت وجود دارد، آنجا شكايت كردم و رسيدگي نشده». حداقل در چهار سالي كه من در شوراي صيانت بوده و در يكي، دو سال اخير هم ميدانم چنين موردي نداشتيم.
*موضع خانه سينما محافظهكارانه نيست. خانه سينما لزوما ممكن است اخبارش را بيرون ندهد. سعي ميكند حفظ خانواده كند و درون خانواده مسائل را حل كند. خب، شما در خانواده با فرزند يا همسرتان دعوايتان ميشود. سعي ميكنيد دعوايتان در چهارديواري خانه بماند و صدايتان بيرون نرود. حتي آبروداري ميكنيد و ميگوييد يواش حرف بزن تا همسايه بغلي نشنود. خانه سينما ميخواهد يواش حرف بزند. خانه سينما دارد حريم همه اعضايش را حفظ ميكند و اگر چنين مواردي وجود دارد -كه دارد- ما اصلا منكرش نميشويم. همانطور كه منكر مسائل شديد مالي نميشويم.
*متاسفانه بايد گفت فساد بابت اينكه بازيگر زن نقشي را قبول كند، راجع به آقايان هم وجود دارد. يعني چقدر پول ميدهي تا به تو نقش بدهم؟ حالا براي خانمها جور ديگري است. به نظر من جفتش زشت و بسيار قبيح است كه به جوانهايي كه ميآيند بگوييم چقدر پول ميدهي تا به شما نقش بدهيم. متاسفانه اينها مسائلي است كه وجود دارد و ما با حفظ حرمت كليت سينما، بايد اينها را اصلاح كنيم.
*به شخصه منافع كلي سينما براي من ارجح است؛ يعني اينكه [معتقدم] بايد با كساني كه به شدت علاقهمند هستند سينما را بزنند و بگويند همه سينماييها فاسد هستند و … مقابله كرده و حرمت تكتك اعضا را حفظ كنيم. حتي در مواردي كه به قوه قضاييه ميرسد، اگر شكايت صورت بگيرد و ثابت هم بشود، باز هم اسم و عكس آدمها را بيرون نميدهند! يعني [قانون] حريمي براي آدمها قائل است. ما متاسفانه به يكباره همه اين حريمها را كنار ميگذاريم. به شخصه ترجيح ميدهم فعلا هيچ قضاوتي نكنم. اگرچه من هم چيزهايي شنيدم و ميدانم اين مسائل وجود دارد اما قضاوت كار سختي است.
بیشتر بخوانید: