
صراط مستقیمی که سالها نادیده گرفته شد!
فاطمه پاقلعهنژاد
سالهاست منتقدان صداوسیما از شیوه نادرست خبررسانی این رسانه در بزنگاههای مهم سیاسی و اجتماعی میگویند و شیوه درست را به آن یادآوری میکنند و سالها بود که صداوسیما هر روز از راه مستقیم فاصله میگرفت و از مردم و جامعه دورتر میشد.
در روزهای اخیر اما این رسانه که حالا حدود یک ماه است فرمانش به دست مدیر جدیدی سپرده شده است با پوشش بهنگام و حرفهای سه اتفاق مهم که میرفت در شبکههای اجتماعی بحرانساز شوند یا حداقل بار منفی برای دولت و حاکمیت به وجود بیاورند شیوه جدیدی را در پیش گرفته که در همین زمان کم تحسین منتقدان را به دنبال داشته است.
ماجرای سیلی به استاندار در مراسم معارفه، انتصاب داماد شهردار تهران به عنوان مشاور در شهرداری و حمله سایبری به سامانه هوشمند پمپ بنزینهای کشور مواردی بودند که صداوسیما به سرعت به آنها واکنش نشان داد. مواردی که پیش از این احتمالا یا اصلا به آنها پرداخته نمیشد و یا با گزارشهای رپرتاژگونه سرپوش گذاشتن بر آنها در دستور کار قرار میگرفت.
همین موضوع و تفاوت میان عملکرد صداوسیما در دوره مدیریت عبدالعلی علیعسگری و پیمان جبلی باعث شد تا فعالان رسانه در شبکههای اجتماعی لب به تحسین و تمجید رسانه ملی بگشایند و از اتفاق خوشایندی که در بخشهای خبری آن رخ داده سخن بگویند.
این شیوه اما شیوه درست رسانهداری در تمام دنیا است. واکنش سریع و حرفهای برای تنویر افکار عمومی و روشن کردن ابعاد مختلف هر واقعه. اینها مواردی است که رسانه حرفهای را از رسانهای که تنها بلندگوی یک حزب یا گروهی با عقاید خاص است جدا و مخاطب را به رسانه امیدوار میکند. صراط مستقیمی که در تمام آموزشهای آکادمیک مدیریت رسانه و روزنامهنگاری دنیا آموزش داده میشود و در ایران و در رسانهای که ملی نامیده میشود سالها نادیده گرفته شده بود.
حال باید دید آیا این شیوه اطلاعرسانی و شفافسازی رویدادهای مهم در صداوسیما ادامه پیدا میکند و آیا اگر رویدادی رخ بدهد که پوشش صحیح آن با انتقاد از یک جناح خاص که سالها صداوسیما را از دور و در سایه مدیریت کردهاند، همراه باشد باز هم پیمان جبلی و همکارانش در مسیر مستقیم و حرفهای اطلاعرسانی پیش خواهند رفت یا راه عافیتطلبی در پیش میگیرند و از پوشش آن رویداد میگذرند؟ اینها بزنگاههایی است که در پایان دوره مدیریت جدید صداوسیما کارنامه پیمان جبلی را خواهد ساخت.